Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Bernhard Schlink, Χρώματα του αποχαιρετισμού

Bernhard Schlink, Χρώματα του αποχαιρετισμού

Πολυμεταφρασμένος και με πλήθος λογοτεχνικών διακρίσεων, ο Bernhard Schlink παραδίδει με την παρούσα πιο πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του ένα ακόμα δυνατό αποτύπωμα της πένας του. Ακόμα και στη μικρή φόρμα καταφέρνει τα μέγιστα: να περικλείσει σε μια ιστορία δέκα η δεκαπέντε σελίδων όσα λέγονται και γράφονται σε ένα ολόκληρο μυθιστόρημα!
 
Εννέα διηγήματα χαμηλόφωνα, μεστά, ανθρωποκεντρικά, γεμάτα ωριμότητα και σοφία, συγκίνηση και λεπτότητα που εκπλήσσουν, ταράζουν, ενοχλούν και ικανοποιούν.
 
Οι ήρωες των εννέα ιστοριών βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ζωής και σε περίπλοκες συνθήκες, το παρελθόν είναι βαριά αλυσίδα στα πόδια τους, είναι κόμπος στο λαιμό, είναι ολισθηρό οδόστρωμα στην πορεία τους. Άλλοι σε συντριβή, άλλοι σε γιορτή ελπίδας, άλλοι στο λυκαυγές ή στο λυκόφως της τρίτης ηλικίας, στα όρια του θανάτου. Θρηνούν, θυμούνται, βουτάνε στα παγωμένα νερά της λήθης και κουνάνε το χέρι αποχαιρετώντας τη νιότη, τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, τον προηγούμενο και υπό κατασκευή εαυτό, την αθωότητα, ό,τι έμεινε ανεκπλήρωτο ή δεν ειπώθηκε. Οι επιλογές έχουν γίνει, οι συνέπειες είναι ορατές, η μνήμη είναι χειριστική, άτεγκτη, ανεξίτηλη, συχνά αναξιόπιστη. Τα διλήμματα, οι ενοχές, η προδοσία και η εξαπάτηση παίρνουν σκοτεινές αποχρώσεις, λένε μικρά και μεγάλα "αντίο", ανασχηματίζονται, πληγώνουν, σκοτώνουν.
 
Χωρίς ίχνος στυλιστικών τερτιπιών, με φινέτσα και ευφυΐα, ο Schlink γράφει για την απρόσμενη τροπή των γεγονότων, ρίχνει ευθύβολο βλέμμα στο αδιέξοδο των ανθρώπινων σχέσεων και στον χρόνο που αφήνει ουλές σε σώματα που κάποτε αγαπήθηκαν. Κάτω από το έδαφος των ιστοριών, κρύβονται καπνοί της γερμανικής Ιστορίας που διαμόρφωσε ζωές και πορείες. Κάτω από την μεθυστικά ήσυχη πρόζα, ανάβουν επικίνδυνοι σπινθήρες, σιγοκαίνε υπαινιγμοί για τις επιλογές, τα λάθη, τα εγκλήματα.
 
Και η αλήθεια θολή, σαν κιτρινισμένη φωτογραφία, συμμαχεί με το χθες που υπερνικά το σήμερα, ξετυλίγεται πλάι στις αναμνήσεις που δεν αναζητάμε αλλά έρχονται και μας βρίσκουν.
 
Εξαίσια μετάφραση από τον Απόστολο Στραγαλινό σε μια από τις σημαντικότερες εκδοτικές προτάσεις της χρονιάς. Υπό την φροντίδα των εκδόσεων Κριτική.
 
 
Εκδόσεις Κριτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου