Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Φερνάντα Μελτσόρ, Η εποχή των τυφώνων

Φερνάντα Μελτσόρ, Η εποχή των τυφώνων



Η Φερνάντα Μελτσόρ γεννήθηκε το 1982 στη Βερακρούς του Μεξικού και θεωρείται μια δυνατή φλογισμένη νέα φωνή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. "Η εποχή των τυφώνων" είναι το πρώτο της έργο που μεταφράζεται στα ελληνικά και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό δείγμα μυθοπλασίας τεκμηρίωσης. Η δράση του μυθιστορήματος τοποθετείται στη φανταστική άνομη περιοχή Λα Ματόσα όπου μια παρέα παιδιών βρίσκει το πτώμα της Μάγισσας σε ένα αρδευτικό κανάλι και η ιστορία της ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που συνδέονται λιγότερο ή περισσότερο με τη δολοφονία της.
 
Η Μάγισσα είναι το Μυστηριώδες, Αλλόκοτο πλάσμα του μικρού τόπου, σωτήρας, δαίμονας, επιθυμία, κατάρα , περίγελος και αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι το πλάσμα - σύμβολο του Κακού που πολιορκεί τους πάντες και τα πάντα στη Λα Ματόσα. Γύρω της, ένας κύκλος ενόχων, μαρτύρων, αγγέλων, κολασμένων, θυμάτων και φονιάδων, ανθρωπόμορφων θηρίων βουτηγμένων στη φτώχεια, στην απελπισία, στην πορνεία, στα ναρκωτικά, στο αίμα και στη διαφθορά. Και στο μίσος που φέρνει βία! Λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικογενειακή, πολιτική βία με πιο ανυπόφορη τη βία της σιωπής.
 
Τέσσερις χαρακτήρες αφηγούνται, εκφράζουν φόβους, σκέψεις, αλήθειες - μισές ή ολόκληρες - πικρίες και πόθους που δημιουργούν μια ομίχλη που διαστρεβλώνει τα γεγονότα. Κάθε αφήγηση κι ένας τυφώνας! Κορίτσια που απαγορεύεται να ονειρεύονται, αγόρια που συνδέουν τη σεξουαλική λαχτάρα με τον εξευτελισμό, άνδρες έρμαια του αρρωστημένου τους μυαλού και της έλλειψης νόμων και κράτους, γυναίκες θύματα σεξισμού και της εποχής των τυφώνων.
 
Οι ήρωες του μυθιστορήματος της Μελτσόρ δεν έχουν συναίσθημα γιατί δεν γνώρισαν συναίσθημα, στερούνται στοργής και τρυφερότητας, είναι αδύναμοι να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τους άλλους και να αποδεχτούν τελικά την ομορφιά, την ευθραυστότητα και την διαφορετικότητα.
 
Σκληρό, ωμό, ακραίο σε σημεία, κλειστοφοβικό, συγκλονιστικά και βασανιστικά υπέροχο έργο με την φρικτή του αλήθεια να δηλητηριάζει και να αφυπνίζει.
 
Ειδική μνεία στην εξαιρετική μετάφραση της Αγγελικής Βασιλάκου που απέδωσε άψογα στη γλώσσα μας τον πυρετό, τον τυφώνα και το ασθματικό σφυροκόπημα των λέξεων της Μελτσόρ.
 
 
Εκδόσεις Δώμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου