Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Miguel Torga, Ο Σενιόρ Βεντούρα

Miguel Torga, Ο Σενιόρ Βεντούρα


Ένα αριστούργημα της πορτογαλικής πεζογραφίας, "Ο Σενιόρ Βεντούρα" κυκλοφόρησε μόλις πρόσφατα από τις εκδόσεις Στιγμός που ξεχωρίζουν για τις υψηλής ποιότητας επιλογές τους.
 
Από τα πρώτα έργα του Miguel Torga, γραμμένο το 1943, χάρη στην εκδότρια Μαρία Γυπαράκη και στην σπουδαία μεταφράστρια Μαρία Παπαδήμα έχουμε στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο σημαντικό κείμενο του Πορτογάλου συγγραφέα, μιας και ως σήμερα μονάχα τρία διηγήματά του είχαν τύχει δημοσίευσης σε ελληνικά περιοδικά κατά τη δεκαετία του '90.
 
Βασικός κορμός της παρούσας νουβέλας είναι η ιστορία ενός νεαρού αγρότη ο οποίος, φλεγόμενος από επιθυμία να γνωρίσει τον κόσμο, εγκαταλείπει την πεδιάδα του Αλεντέζο και ξεκινά διαδρομή μακριά από τη γενέθλια γη του. Από στρατιώτης στη Λισαβόνα στην πορτογαλική αποικία του Μακάου, έπειτα στην Κίνα σε δουλειές και υπηρεσίες νόμιμες και παράνομες, όπου γνωρίζει έναν συμπατριώτη του που γίνεται αδελφικός φίλος και μαζί φεύγουν σε αποστολή στην έρημο του Γκόμπι. Τις δύσκολες ώρες, η νοσταλγία για την πατρίδα και η κοινή επιθυμία για επιστροφή είναι όαση στο αχανές άνυδρο τοπίο. Η μοίρα έχει άλλα σχέδια, ο Βεντούρα επιστρέφει μόνος στο Πεκίνο και συναντά τον έρωτα στο πρόσωπο μιας Ρωσίδας. Οι δυο τους δύο φωτιές που καίνε χωριστά και η ένωσή τους φέρνει καταστροφή σιωπηλή και ύπουλη. Όταν εκείνος βρίσκεται μπλεγμένος σε υπόθεση εμπορίου κοκαΐνης, εκπατρίζεται μακριά από την σύζυγό του και τον μικρό τους γιο. Επιστρέφει στην αγροτική Πορτογαλία, ασχολείται ξανά με τη γη, με μια εσωτερική ανοιχτή πληγή, σε βουβό θρήνο - απολογισμό της ζωής του. Μόνος και πιο απελπισμένος όταν βιώνει την προδοσία από τη γυναίκα που αγάπησε και εμπιστεύτηκε και ο χρόνος ρυτιδώνει σώμα και ψυχή.
 
Η επιθυμία εκδίκησης τον κατακαίει. Ανυπότακτος, εφτά φορές γκρεμός οχτώ ουρανός, ως την ώρα που το πρόσωπο του έρωτα χάνεται σε θολή έρημο. Το δύο σπάει στα δύο, γίνεται ένα, μισό, μηδέν, τίποτα, κύκλος που κλείνει! Για να ανοίξει νέος κύκλος σε κοινά χνάρια.
 
Η ιστορία ενός Οδυσσέα, ενός Δον Κιχώτη, ενός μελαγχολικού επαναστάτη, μιας καρδιάς σε πυρκαγιά, μιας ψυχής ελεύθερης. Ο Βεντούρα είναι ήρωας - σύμβολο του θριάμβου της θέλησης και της ανθρώπινης συνθήκης σε νίκη και ήττα. Και ο Miguel Torga ένας εμβληματικός συγγραφέας, ένας ποιητής της αφήγησης, της εικόνας, της οικονομίας του λόγου.
 
Η Μαρία Παπαδήμα έκανε μια εξαιρετική λαμπρή μετάφραση.
 
 
Εκδόσεις Στιγμός/ σειρά Opusculum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου