Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Φωτεινή Γαλάνη, Σκέψης Σύναψη

Φωτεινή Γαλάνη, Σκέψης Σύναψη


Νεοσύστατες οι εκδόσεις Ανεμολόγιο, νεαρότατη και ταλαντούχα η πρωτοεμφανιζόμενη Φωτεινή Γαλάνη, με καταγωγή από τη Λαμία, και αυτή είναι η πρώτη της λογοτεχνική απόπειρα με την οποία συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό και, επάξια, συγκαταλέγεται στις νέες φωνές που έχουν κάτι σημαντικό να πουν.
 
Ακροβατώντας μεταξύ ποίησης, πεζού λόγου και καταγραφής σκέψεων, η Φωτεινή Γαλάνη με τη γραφή της ανοίγει ένα παράθυρο με θέα στον άνθρωπο και στις πληγές του, στα καθημερινά μικρά που συχνά θεωρούνται ασήμαντα κι όμως είναι αυτά που διαμορφώνουν διάθεση, στάση και συμπεριφορά.
 
Η νεαρή δημιουργός γίνεται μάρτυρας της ζωής που για κάποιους τρέχει, για κάποιους μένει στάσιμη ενώ σε άλλους τους ποδοπατά τις μνήμες. Ο κόσμος είναι παράξενος έτσι τόσο κοντά και τόσο μακριά, οι άνθρωποι αναμετριούνται με το κυνήγι του χρόνου και του εαυτού τους, κι είναι πολλοί εκείνοι που κλείνονται στη φυλακή τους, στη σκέψη τους και στα ανείπωτά τους για να σωθούν απ' τη φαλτσέτα που παραμονεύει στους πολύβουους δρόμους. Χάνουν το φως της αθωότητας, μένουν αμέτοχοι στα αισθήματα των άλλων, μένουν όλο και πιο μόνοι. Τα βήματά τους ασταθή στο τεντωμένο σχοινί πάνω απ' το πλήθος, ασταθή από τη μέθη στιγμών και τον φόβο της πτώσης. Η ευαίσθητη οξυδερκής μάτια της Γαλάνη αποτυπώνει την επιθυμία του ανθρώπου για το άγνωστο, για τις καρδιές και τα μάτια που τον περιμένουν σε μια γωνιά του χάρτη. Αποτυπώνει τα καλοκαίρια που φεύγουν για να φέρουν τα επόμενα,  τα όμορφα όνειρα που ξυπνούν αμήχανα, τα φιλιά που δεν δόθηκαν, την ύπαρξη και μη ύπαρξη νοήματος, τις υποσχέσεις που ναυαγούν σε ρηχά νερά, την ικεσία για λίγη ευτυχία, την καρδιά που δεν αποχωρίζεται το σώμα.
 
Ο λόγος της Γαλάνη έχει δύναμη, αισθαντικότητα, τόλμη, ταυτότητα και υποκείμενο. Η αφήγηση είναι εναλλασσόμενη και η γραφή της σαν γιατρικό για εύθραυστες ψυχές και θύματα μικρών καθημερινών εγκλημάτων προδοσίας. Οι λέξεις και τα συναισθήματά τους, στο "Σκέψης Σύναψη", δένουν αρμονικά με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που συνοδεύουν την έκδοση και που μεταφέρουν στιγμιότυπα και σχήματα παρουσίας και απουσίας. Ανθρωποκεντρικά πεζοποιητικά κείμενα που λάμπουν από τον λυρισμό, τον ρεαλισμό, την ψυχή, τη νιότη και την ωριμότητα μαζί και το βάθος σκέψης της Φωτεινής Γαλάνη , η οποία εμφανίστηκε για να παραμείνει, φωτίζοντας μας.
 
 
Εκδόσεις Ανεμολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου