Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Θανάσης Τριαρίδης, Αν είσαι, είμαι. Νουβέλα αγάπης αιμορραγικής και ανεπανάληπτης

Θανάσης Τριαρίδης, Αν είσαι, είμαι. Νουβέλα αγάπης αιμορραγικής και ανεπανάληπτης


Πολυσχιδής μορφή ο Θανάσης Τριαρίδης είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση με το παρθενικό του βήμα στην πεζογραφία το 2000 με το εξαιρετικό μυθιστόρημα "Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα", από τις εκδόσεις Πατάκη. Έκτοτε ελίσσεται με επιτυχία σε διάφορα είδη του λόγου: μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο, δοκίμιο, αφηγήσεις, παραμύθια ενώ η πύρινη σκέψη του αποτυπώνεται και σε κείμενα πολιτικού περιεχομένου κόντρα στη βία, στον ρατσισμό και σε κάθε καθεστώς ολοκληρωτισμού. Από την πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα, ήταν φανερό πως πρόκειται για έναν πρωτοποριακό εργάτη των λέξεων με αιρετικό και ανατρεπτικό ύφος.  Το μυθοπλαστικό σύμπαν του Τριαρίδη είναι επικίνδυνα ελκυστικό, είναι μια δίνη που καταπίνει όλες τις αισθήσεις και οι ήρωές του είναι τέρατα, θεοί, άγγελοι, δαίμονες που αψηφούν τους κανόνες και τους νόμους της λογικής, που ανήκουν σε κολασμένες πλευρές της ανθρώπινης φύσης.
 
Η θαυμάσια και απρόβλεπτη νουβέλα "Αν είσαι, είμαι" κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Gutenberg και ενώνει το μακρινό παρελθόν με το εγγύς μέλλον, από το Παρίσι και τη Βενετία του 16ου αιώνα με τον κυβερνοχώρο του 22ου. Δυο πρόσωπα και δυο ιστορίες ενώνονται στο όνομα μιας αγάπης αιμορραγικής και ανεπανάληπτης, ενάντια στις χωροχρονικές διαφορές και ασυμφωνίες.
 
Ο Πρόδρομος Ετρ είναι γιατρός, μάγος, αλχημιστής, θεραπευτής της λέπρας και της πανούκλας, ένας άγιος δαιμονισμένος επαναστάτης που για πολλά χρόνια πρόσφερε δωρεάν τις ιατρικές του υπηρεσίες στους άπορους του Παρισιού, ανεξαρτήτως δογμάτων και θρησκειών. Όσο λατρεύτηκε άλλο τόσο συκοφαντήθηκε καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνος και ύποπτος από την Καθολική Εκκλησία. Τα βλάσφημα θαύματά του ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων: ξάπλωνε γυμνός πάνω στους ξύλινους σταυρούς των εκκλησιών δίνοντας σάρκα και οστά στους ξύλινους Εσταυρωμένους. Ως τη στιγμή του δημόσιου αυτοαποκεφαλισμού του, με την έναρξη του θερινού ηλιοστασίου, το 1586. Από το Παρίσι, ο Ζωοδότης Ετρ, με το κεφάλι του στα χέρια του, με τα μάτια του να στάζουν δάκρυα απο μαύρο αίμα και με κόκκινα κρίνα ανθισμένα στον λαιμό του, βρίσκεται στη Βενετία, στο Παλάτσο Φλέμπο, και μπροστά στον Καθρέφτη της Ιοκάστης αντικρίζει μια εικόνα του μέλλοντος. Αντικρίζει την Gloria In Terra, ένα σαγηνευτικό θηλυκό avatar που κατασκευάζει ζωντανά ψηφιακά λουλούδια τα οποία θεριεύουν, μαγεύουν, σκοτώνουν.
 
Δυο πλάσματα σε μια αγάπη που καταργεί τα σύνορα του Χρόνου, σε έναν έρωτα παράφορο που αγνοεί τον Θάνατο, σε μια ένωση αιώνια θυσία στο τελευταίο ωραιότερο λουλούδι σαν το ωραιότερο ανθρώπινο δειλινό. Ανταλλάσσουν μηνύματα χαράσσοντας το ξύλο. σμιλεύοντας την πέτρα, κεντώντας το δέρμα, αγγίζοντας καθρέφτες και οθόνες..."Wenn du bist, dann bin ich..", "Αν είσαι, είμαι...", "Πάντοτε θα είμαι εκεί που είσαι".
 
Ένα ερωτικό, αλληγορικό, υπαινικτικό, αιμορραγικό, σκοτεινό παραμύθι για τον έρωτα ενός παραβάτη με μια άυλη οντότητα, για την λανθασμένη πορεία της ανθρωπότητας, για το αναπόφευκτο του κάθε τέλους.
 
Χαρισματικός και ευφάνταστος δημιουργός ο Τριαρίδης, με ρηξικέλευθο οξύτατο πνεύμα, εύρος φαντασίας και μια γραφή ακατάτακτη που παίζει με σύμβολα, περιγραφές και αισθήσεις.
 
Μια ολιγοσέλιδη νουβέλα - εορταστικό όργιο λέξεων και νοημάτων - που διαβάζεται απνευστί και ριζώνει βαθύτατα στα σωθικά.
 
Στα συν της έκδοσης, το εξώφυλλο και οι υποβλητικές εικόνες που εμβολίζονται στην αφήγηση, δημιουργίες του Νικόδημου Τριαρίδη. 

Εκδόσεις Gutenberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου