Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Χαν Γκανγκ, Η χορτοφάγος

Χαν Γκανγκ, Η χορτοφάγος

Η σκοτεινή εντυπωσιακή ιστορία της Χαν Γκανγκ που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και το Διεθνές Βραβείο Booker το 2016 είναι το βιβλίο έκπληξη που κυκλοφόρησε στα ελληνικά εν μέσω της φετινής καραντίνας.

Χωρισμένο σε τρία κεφάλαια - τρεις πράξεις του ίδιου δράματος, καφκικής απόχρωσης, με θέμα τη μεταμόρφωση της κεντρικής ηρωίδας ΓιόνγκΧιε.

1η πράξη: ο σύζυγος της ΓιόνγκΧιε, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, περιγράφει την ανιαρή ζωή τους ως ζευγάρι μέχρι την ημέρα που η λιγομίλητη σύζυγος αποφασίζει να μην ξαναφάει κρέας, να κυκλοφορεί χωρίς στηθόδεσμο και να επιθυμεί να γίνει φυτό. Όλα ανατρέπονται, σχέσεις και οικογενειακοί δεσμοί καταρρέουν.

2η πράξη: ο κουνιάδος της ΓιόνγκΧιε, καλλιτέχνης, την προσεγγίζει ερωτικά, με αφορμή τη δημιουργία ενός αισθησιακού video art όπου πρωταγωνιστεί η ίδια με το γυμνό κορμί της χρωματισμένο σε ανθισμένο κήπο.

Η 3η πράξη παρουσιάζεται από την πλευρά της μεγαλύτερης αδερφής της ΓιόνγκΧιε που επιφορτίζεται τη φροντίδα της, όταν πια η ΓιόνγκΧιε εισάγεται σε ψυχιατρική κλινική.

Οι τρεις αυτές πράξεις φανερώνουν τα στάδια μεταμόρφωσης της ηρωίδας. Από σιωπηλή υποταγμένη σύζυγος ανοίγει τα φτερά της προς την επανάσταση και την απόδραση από τις παραδόσεις της κορεάτικης κοινωνίας. Τα όνειρα της ΓιόνγκΧιε στάζουν αίμα: είναι αιματοβαμμένα ζώα σε σφαγή, ωμά κομμάτια κρέατος προς κατανάλωση, χείλη και μάτια που κολυμπάνε σε θάλασσα αίματος. Η ΓιόνγκΧιε επιθυμεί εμμονικά να συνεχίσει τη ζωή της ως δέντρο, ρουφώντας μονάχα ήλιο και νερό. Αρνείται να φάει οτιδήποτε, γίνεται σκιά του εαυτού της, εξαϋλώνεται.

Η Χορτοφάγος διαβάζεται με κομμένη την ανάσα χωρίς να ανήκει στην κατηγορία θρίλερ. Πρόκειται για μια αλληγορία πολλαπλών αναγνώσεων και ερμηνειών που συνδυάζει ομορφιά και φρίκη, σκληρότητα και λυρισμό...ενώ η λογική και το παράλογο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μια αξέχαστη, συνταρακτική αναγνωστική εμπειρία.

Η μετάφραση ανήκει στην Αμαλία Τζιώτη. 


Εκδόσεις Καστανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου