Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Γιάννης Κυζιρόπουλος, Στη γη της αιώνιας θλίψης

Γιάννης Κυζιρόπουλος, Στη γη της αιώνιας θλίψης


Οι σοδειές ανά τον κόσμο είναι κατεστραμμένες. Στην Αθήνα ενός όχι μακρινού μέλλοντος που μαστίζεται από λιμό, το κράτος είναι ανύπαρκτο, επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, ο πληθυσμός μειώνεται και οι άνθρωποι αναζητούν εναγωνίως λίγη τροφή. Το κοντινό πλάνο γίνεται στον Ιάσονα και στους συντρόφους του που πέφτουν σε ενέδρα κατά την προσπάθειά τους για ανεύρεση τροφίμων. 

Οι φίλοι του νεαρού κεντρικού ήρωα πέφτουν νεκροί ενώ εκείνος διαφεύγει, βάζοντας σκοπό να πάρει εκδίκηση για τον αδόκητο χαμό τους.

Τριγυρίζει σε μια μεγαλούπολη που αναδίδει μυρωδιά θανάτου. Μόνος ανάμεσα σε ανθρωπόμορφα τέρατα, βυθισμένος σε ένα βάλτο σκέψεων, λύπης και μνήμης, προσπαθεί να επιβιώσει απαντώντας με βία στη βία. Η ψυχή του έχει περίσσευμα θυμού, έχει χαρακιές και ουλές. Ο εσωτερικός του κόσμος είναι άρρωστος με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει το μοναχικό του ταξίδι στην Αττική γη της αιώνιας θλίψης και κάπου στου δρόμου τα μισά, γνωρίζει μια πανέμορφη τηλεπερσόνα και ζει ένα σύντομο φλογερό ειδύλλιο μαζί της. Μέσα από εκείνη έρχεται σε επαφή με τον βρώμικο κόσμο της βιομηχανίας του θεάματος και τις illustration προσωπικές σχέσεις.

Επόμενη γνωριμία του Ιάσονα, ο Παύλος. Ένας μυστηριώδης άνδρας, ελεύθερος προσδοκιών που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του. Θα οδηγήσει τον Ιάσονα από την οδό της επανάστασης και του ρομαντισμού, στη σφαίρα της λογικής και της πραγματικότητας.

Και δίπλα στον Παύλο, ένα κορίτσι "απ' αλλού φερμένο", η Μαριάννα, η θλιμμένη Μαριάννα που με την ύπαρξη και την παρουσία της, ζωγραφίζει ένα ζευγάρι φτερά στις πλάτες του Ιάσονα....

Το παρελθόν όμως, στέκεται σαν μαύρο σύννεφο πάνω απ' την πόλη και τις ζωές των ηρώων: γίνεται φονική λεπίδα που θανατώνει, καταδικάζει, ακυρώνει.

Μια συγκλονιστική ιστορία δυστοπίας και έρωτα.

Ένα αλληγορικό μυθιστόρημα, λυρικό μες στην ωμότητά του, με έξοχη χρήση της γλώσσας, άρτια τεχνική και γραφή καταγγελτική, γροθιά στο στομάχι.

Ο νεαρότατος και ταλαντούχος Γιάννης Κυζιρόπουλος παραδίδει στα χέρια των αναγνωστών ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα, έναν ωκεανό λέξεων, ψυχής, αίματος και αλήθειας.

Συγκρατήστε το όνομά του, η περίπτωση του συγγραφέα Κυζιρόπουλου θα μας απασχολήσει στο μέλλον, έντονα!


Εκδόσεις Πνοή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου