Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Reginald Hill, Ο ξυλοκόπος



Reginald Hill, Ο ξυλοκόπος


Ο Γουίλφρεντ Χάντα ή Γουλφ (Λύκος), όπως είναι το παρατσούκλι του, ταπεινής καταγωγής, με παιδικά χρόνια μισοκρυμμένα σε ένα πέπλο ομίχλης, γιος ξυλοκόπου από την Κούμπρια, είναι ένας γοητευτικός άνδρας και επιτυχημένος επιχειρηματίας, πλούσιος, με ένα ευρύ κοινωνικό κύκλο, παντρεμένος με μια πάμπλουτη γυναίκα, έρωτα της εφηβικής του ηλικίας.

Ώσπου ένα χτύπημα στην πόρτα πέφτει σαν τσεκούρι πάνω στην παραμυθένια ζωή του και την κόβει κομμάτια. Η αστυνομία εισβάλλει στο σπίτι του με ένταλμα έρευνας και κατηγορείται για απάτη και για δημιουργία κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας.

Ο ονειρεμένος κόσμος του Γούλφ καταρρέει: η σύζυγός του και οι φίλοι του τον εγκαταλείπουν, οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες τον κατακρεουργούν.

Είναι ήδη ένας παρίας. Ολομόναχος και απελπισμένος.

Πριν την ακροαματική διαδικασία, σε μια προσπάθεια διαφυγής, ο Γουλφ τραυματίζεται σοβαρά στη μέση του δρόμου. Θα υποστεί σωματικές βλάβες και θα παραμείνει σε κώμα για μεγάλο διάστημα. Έπειτα, φυλακίζεται. Ανίκανος να αποδείξει την αθωότητά του, βυθίζεται στη σιωπή και στο κελί της βαριάς μοναξιάς του. Συντροφιά και στήριγμά του το αντίγραφο του πίνακα Ο ξυλοκόπος του Γουίνσλοου Χόμερ, που απεικονίζει έναν άνδρα ρωμαλέο και με την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κορυφή που δεν μπορεί να κατακτήσει.

Η ψυχίατρος των φυλακών, Άλβα Οζίγκμπο, σε πρώτο στάδιο προσπαθεί να τον πείσει να αποδεχτεί και να παραδεχτεί την ενοχή του. Μέχρι που ο Γουλφ "σπάει"...

Ό,τι θα ακολουθήσει μετά την αποφυλάκισή του είναι μια φέτα εκδίκησης, είναι πράξεις - χτυπήματα με τσεκούρι σε ζωές και υπολήψεις, είναι ένα πλήρες ξεσκέπασμα ενός φαινομενικά καλά κρυμμένου παρελθόντος.

Ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ που βρίθει ανατροπών με σκηνές δάνεια από τον Ρομαντισμό του 19ου αιώνα. Μια ιστορία συνωμοσίας, έρωτα και εκδίκησης. Μια ιστορία για την σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, για τη μοίρα, την εξουσία και την απόλυτη διαφθορά.

Απαράμιλλη η αφηγηματική τεχνική του Reginald Hill, μεταφερμένη θαυμάσια στα ελληνικά από την Χρύσα Τσαλικίδου.
 

 

 

Εκδόσεις Εξάντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου