Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Alejo Carpentier, Κοντσέρτο μπαρόκ


Ένα αριστούργημα με αφήγηση που εκτείνεται σε μόλις 100 σελίδες και σφύζει από παλμό ζωής.

Μια πανδαισία ήχων και χαρακτήρων, ένα όργιο χρωμάτων και φωνών. Ένα ταξίδι στην Ιστορία και στην Τέχνη.

Δέκατος όγδοος αιώνας. Ένας πάμπλουτος Μεξικανός μαζί με τον Κουβανό υπηρέτη του επισκέπτονται τη Βενετία κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Μέσα στη βουή και στα ξέφρενα γλέντια συναντούν τον Βιβάλντι, τον Σκαρλάτι και τον Χέντελ και μεταβαίνουν σε ένα μοναστήρι ορφανών κοριτσιών, όπου ο Βιβάλντι διευθύνει τη χορωδία και διδάσκει μουσική. Εκεί αυτοσχεδιάζουν πάνω σ' αυτό που λέγεται πραγματική Τέχνη ενώ ο χώρος και ο χρόνος αποκτούν αφηρημένη έννοια, η πίστη για ζωή παίρνει πόντους και γίνεται κονσέρτο, γίνεται μουσικός διάλογος περί πολιτισμού και ανανέωσης των καλλιτεχνικών ρευμάτων.

Πρόσωπα και εποχές ίπτανται στον ουρανό του χρόνου.

Μια σημαντική επανέκδοση σε εξαίρετη φρέσκια μετάφραση από την Μελίνα Παναγιωτίδου, σε ένα, έτσι κι αλλιώς, μοντέρνο κείμενο και απαιτητικό, παράλληλα, που συνομιλεί μυστικά με τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες.

Ο Carpentier υπήρξε ένας κορυφαίος πεζογράφος και μουσικολόγος, ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας από τους πρωτοπόρους της άνθησης της λατινοαμερικανικής πεζογραφίας. Και το Κοντσέρτο Μπαρόκ θεωρείται, υφολογικά και πραγματολογικά, το πιο ώριμο έργο του.


Μετάφραση: Μελίνα Παναγιωτίδου
Εκδόσεις Εξάντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου