Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Ζαν Εσενόζ, Φεύγω

Ζαν Εσενόζ, Φεύγω

Κυκλοφορία του 2001 στα ελληνικά, σε μετάφραση της Τρισεύγενης Παπαϊωάννου και επιμέλεια του Αχιλλέα Κυριακίδη. Στη Γαλλία κυκλοφόρησε το 1999 για να αποσπάσει την ίδια χρονιά το σημαντικό βραβείο Goncourt.
 
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μικρής έκτασης, ατμοσφαιρικό, γοητευτικό με πανούργο χιούμορ και γρήγορο ρυθμό, με αφηγηματικές εναλλαγές και πρωτότυπο ύφος. Ένας ευφυής χειρισμός της αφηγηματικής δομής, ένα μείγμα σάτιρας, περιπέτειας και ιστορίας μυστηρίου και, κυρίως, ιστορίας ανθρώπων που διψούν για αγάπη και επιτυχία.
 
Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Φελίξ Φερέρ, γύρω στα 50, έμπορος τέχνης. Πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου εγκαταλείπει τη σύζυγό του Σουζάν, χωρίς πολλές εξηγήσεις, με ένα σκέτο «φεύγω, σ' αφήνω...». Εγκαταλείπει εκείνη και τις ίδιες απαράλλαχτες μέρες του. Πηγαίνει στο σπίτι της ερωμένης του, για λίγο, γιατί φεύγει κι απ' αυτή. Φεύγει από τον εαυτό του τον ίδιο γιατί δεν θέλει να βρίσκεται πουθενά. Αφήνει την γκαλερί του και ξεκινάει ταξίδι με ένα παγοθραυστικό προς τον Αρκτικό κύκλο, προκειμένου να ανακαλύψει και να φέρει πίσω μαζί του θησαυρούς και κομμάτια λαϊκής τέχνης που είναι θαμμένα κάτω από στρώματα πάγου. Ένα ταξίδι, μια περιπέτεια, μια εξαπάτηση, μια κλοπή και γυναικείες φιγούρες, απαραίτητες για την ύπαρξη του Φερέρ. Επιστρέφει στην γκαλερί του και έρχεται αντιμέτωπος με τις αλλαγές στον κόσμο και στη χώρα του και με έναν καθρέφτη απέναντι του να αντικατοπτρίζει την μοναξιά του και το πρόβλημα υγείας του.
 
Ένα χρόνο μετά, Ιανουάριος ξανά, ο κύκλος που είχε κλείσει ο Φερέρ κάνει ένα μικρό άνοιγμα με τη φράση «Παίρνω απλώς ένα ποτό και φεύγω.».
 
Ένας άνδρας σε διαρκή φυγή και μετακίνηση, με καρδιά ραγισμένη, σε αναζήτηση συναισθημάτων σε μια εποχή ψευδαισθήσεων.
 
Μυθιστόρημα-χάρτης ανθρωπίνων σχέσεων, τόπων και εικόνων, μια παρωδία του κόσμου της τέχνης και του κόσμου μέσα μας και γύρω μας.
 
 
Εκδόσεις ΠΌΛΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου