Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Μυθιστορηματικό αναγνωστήριο

Σταύρος Ζουμπουλάκης,  Μυθιστορηματικό αναγνωστήριο

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στα ελληνικά γράμματα, είναι ένας συγγραφέας που απολαμβάνει κανείς να διαβάζει, να πορεύεται στο διάβα των κειμένων του και να κερδίζει σε σοφία, βάθος σκέψης και γαλήνη.
 
Βραβευμένος, πολυγραφότατος και γήινος, ο Ζουμπουλάκης, επανέρχεται κοντά στο αναγνωστικό κοινό - πάντα με τη συμβολή των εκδόσεων Πόλις - ως δάσκαλος και οδηγός σε ένα ιδιότυπο αναγνωστήριο! Ως ένθερμος αναγνώστης, μας φέρνει στο μεγάλο παράθυρο του Μυθιστορηματικού του Αναγνωστηρίου, μας δείχνει τη θέα, την ομορφιά και τη σκληρότητα του κόσμου μας μέσα από μυθιστορήματα που διάβασε ο ίδιος. Και μοιράζεται την συνείδηση των όσων διάβασε που αποτέλεσαν αφορμή να γίνουν δοκίμια, άρθρα, στοχασμοί.   Ο συγκεκριμένος τόμος αποτελεί τη συνέχεια του "Υπό το φως του μυθιστορήματος", βιβλίο για το οποίο ο Ζουμπουλάκης τιμήθηκε το 2017 με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου/Κριτικής. Το "Μυθιστορηματικό αναγνωστήριο" περιέχει εικοσιπέντε δοκιμιακά κείμενα , πολλά εκ των οποίων είχαν δημοσιευτεί στην Καθημερινή τα τελευταία χρόνια και αποτελούν σπουδή και μελέτη των σελίδων των μυθιστορημάτων στα οποία αναφέρεται ο σημαντικός λόγιος της χώρας μας. Γράφει για εικοσιπέντε εξαιρετικά πεζογραφήματα - άρα και για τους συγγραφείς τους - με εμβρίθεια, ψυχή και απλότητα. Αναλύει τις διαφορετικές πύλες εισόδου των συγκεκριμένων έργων που δείχνουν δρόμους προς την κατανόηση, την ηθική, την ανηθικότητα, τις αποχρώσεις της καλοσύνης, του άδικου και της κακής πλευράς της ανθρωπότητας.
 
Κάποια από αυτά τα έργα είναι "Ο ξένος" του Α. Καμύ, η "Σεροτονίνη" του Μ. Ουελμπέκ, "Η ώρα του αστεριού" της Κλ. Λισπέκτορ και η "Πατρική κληρονομιά" του Φίλιπ Ροθ. Έργα διαφορετικών εποχών και σχολών και διαφορετικού ύφους, με κοινό άξονα ότι θέτουν ηθικά διλήμματα, ζητήματα ταυτότητας και αναζήτησης Θεού και ότι προκαλούν πάντα έντονα συναισθήματα κατά την ανάγνωσή τους.
 
Ένας αναγνώστης με ταυτότητα, σαν τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, δεν ασκεί κριτική στα μυθιστορήματα παρά ανατέμνει την ψυχολογία των ηρώων, τα πάθη τους, τον ρόλο τους στην ιστορία και στην Ιστορία και την στροφή τους προς τον μηδενισμό, την αποξένωση, τον παραλογισμό, την εκδίκηση, την μείωση ή την αύξηση της εσωτερικής τους δύναμης.
 
Υποδειγματικά δοκίμια για μυθιστορήματα που σκέφτονται τη ζωή και τον άνθρωπο!
 
Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου