Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Άκης Παπαντώνης, bildungsroman

Άκης Παπαντώνης, bildungsroman

Ο Άκης Παπαντώνης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό με την εξαιρετική νουβέλα του "Καρυότυπος" (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του περιοδικού Ο Αναγνώστης, 2014). Έπειτα, το 2019, ήρθε το μυθιστόρημά του "Ρηχό νερό, σκιές". Στο ενδιάμεσο παρέδωσε δύο θαυμάσιες μεταφράσεις στα έργα του Βούλγαρου συγγραφέα Μιροσλάβ Πένκοφ, "Ανατολικά της Δύσης" και "Το βουνό των πελαργών", αμφότερα από τις εκδόσεις Αντίποδες. Τον Οκτώβρη του 2020, μια πολύ σημαντική στιγμή του Παπαντώνη καθώς από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφόρησε η δίγλωσση συλλογή "Εκεί που είχαν ζήσει" του Ρέιμοντ Κάρβερ, όπου και έκανε ανθολόγηση - μετάφραση και επίμετρο. Λίγους μήνες πριν, Μάιος του 2021, κουβαλώντας στις αποσκευές του νου και της καρδιάς του τον κόσμο του Κάρβερ, ο Παπαντώνης έκανε ένα ακόμα πιο σημαντικό εκδοτικό βήμα με το προσωπικό του bildungsroman!
 
34 αφηγηματικά, εξομολογητικά, αυτοβιογραφικά ποιήματα σαν σύντομα διηγήματα με αρχή, μέση και τέλος, καθένα εκ των οποίων φέρει τίτλο και χρονολογία. Η προσωπική του διαδρομή από την γέννησή του έως σήμερα, ως το πολύ κοντινό μέλλον, με πρωταγωνιστές τα μέλη της οικογένειάς του και με τον πατέρα να κρατά τον κυρίαρχο ρόλο. Οι εποχές και τα χρόνια τρέχουν φέρνοντας αλλαγές, η παιδική ηλικία, η εφηβεία, η πορεία προς την ενηλικίωση, οι αλλαγές στις συνθήκες ζωής: τα καλοκαίρια, οι νύχτες και τα μεσημέρια, η θάλασσα, το ψυγείο της ΕΒΓΑ, η ανεμελιά, η πίκρα για το διαζύγιο των γονιών, όσα "σκάλωσαν" πίσω από στόματα κλειστά, τα τηλεφωνήματα, οι συναντήσεις, οι χωριστές τροχιές, ο φόβος των "ναι" και η πείνα των "όχι", οι σπουδές, η Ελλάδα του φωτός και των δακρυγόνων, η φθορά, η φιγούρα με τον ορό στο μπαλκόνι, οι γιορτές με τα χαμένα δώρα, η απώλεια, η νέα ζωή στη Γερμανία, η νέα οικογένεια με μέτρο σύγκρισης την παλιά παντοτινή, η αιχμηρή απουσία των απόντων, η γοητευτική σκοτεινιά της γραφής. Πάντα και παντού φωτογραφίες αποτύπωσης στιγμιαίας ευτυχίας που μυρίζουν άνθρωπο, μαλλιά, δέρμα, αισθήσεις.
 
Ο Παπαντώνης, μέσω των προσωπικών του βιωμάτων και των ιστορικών στιγμών στα ποιήματά του, εκφράζει ολόκληρη τη γενιά του και τους ανθρώπους που έζησαν ευημερία και διάψευση.
 
Τρυφερότητα, ένταση και ρεαλισμός εναλλάσσονται. Τολμηρή βουτιά στον βυθό του εαυτού, σε ό,τι όρισε και χάραξε τον Άκη Παπαντώνη και τους προσωπικούς του/μας χάρτες.
 
 
Εκδόσεις Κίχλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου