Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Ενοχλητικές δεσποινίδες, Λατινοαμερικάνικη γυναικεία μικροαφήγηση και έμφυλοι ρόλοι [δίγλωσση έκδοση]

Συλλογικό, Ενοχλητικές δεσποινίδες
 
Αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, οι Ενοχλητικές δεσποινίδες, είναι ένας μικρός τόμος μεγάλης λογοτεχνικής αξίας, μια σημαντική δίγλωσση έκδοση που αστράφτει από την αρχή ως το τέλος. Η σύλληψη της παρούσας συλλογής μικροδιηγημάτων ανήκει στους Παναγιώτη Ξουπλίδη, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και Μαρισόλ Φουέντες - που έκαναν ανθολόγηση και εξαίρετη μετάφραση σε αυτά τα  66 διηγήματα λεπτών και δευτερολέπτων - μέλη μιας ομάδας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που πραγματοποιεί έρευνα γύρω από την ισπανόφωνη μικρομυθοπλασία.
 
Ακούγονται και εκφράζονται 33 γυναικείες φωνές από την Αργεντινή, το Μεξικό και τη Χιλή, περιοχές με τεράστια πεζογραφική παραγωγή, με κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, με νέες τάσεις στη γραφή και, κυρίως, με προγόνους συγγραφείς - ιερά τέρατα που επηρέασαν απογόνους, έδειξαν δρόμους, άνοιξαν οδούς και σε γυναίκες πεζογράφους/ποιήτριες και αποτέλεσαν σχολή ύφους και έκφρασης.  
 
Το πρώτο διήγημα αποτελείται απο 218 λέξεις ενώ το τελευταίο από μόλις 11! Ανεξαρτήτως έκτασης, το κάθε ένα είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία που συγκινεί, αποκαλύπτει, προκαλεί γέλιο, έκπληξη ή ένα έντονο σφίξιμο στο στομάχι. Ξεκινώντας κανείς την πρώτη αράδα ενός διηγήματος μπονζάι, δεν έχει ιδέα για την κατάληξη γιατί ακολουθεί μια ανατροπή, ένα φαράγγι που πέφτουν με δύναμη εντός του πέτρες, νερά, χρόνια, άνθρωποι, χαρές, λύπες, φαντάσματα, φτερά τσακισμένα. Οι ηρωίδες αφηγούνται ήττες και νίκες, παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους ή την αφήνουν να φύγει γιατί έχει παρελθόν που δεν πετάχτηκε στη φωτιά. Μιλάνε ευθαρσώς για άντρες που αγάπησαν και μίσησαν, αναφέρονται στη σκιά ενός παλιού έρωτα και στους πνιγμένους που επιστρέφουν στην παραλία απ' όπου ξεκίνησαν. Καταγγέλλουν, κλαίνε, αστειεύονται, παίζουν με μύθους, λέξεις και έρωτες που σκοτώνουν. Ξεριζώνουν τα μάτια τους, γίνονται ένα φύλλο χαρτί ανάμεσα στα σεντόνια, συγχωνεύονται στα βιβλία που διαβάζουν, χάνουν στη μάχη των φύλων, είναι παιδιά - σύζυγοι - ερωμένες - κόρες - μάνες - θύτες - θύματα.
 
Περιήγηση στο πυκνό δάσος της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, μικροαφήγηση που ανακατασκευάζει τις εμφυλες ταυτότητες των γυναικών της Λατινικής Αμερικής. Μια έκδοση που θα αγαπηθεί - γιατί αυτό της αξίζει - και που οι εκδόσεις Στιγμός ενέταξαν στη σειρά opusculum varia, υπό την συμβολή και το ανήσυχο πνεύμα της Μαρίας Γυπαράκη που μας εκπλήσσει πάντα με τις επιλογές της.
 
Εκδόσεις Στιγμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου