Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, Η πόλη της καταχνιάς

Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, Η πόλη της καταχνιάς

Έντεκα σύντομες συναρπαστικές ιστορίες του σπουδαίου Ισπανού "παραμυθά" ενηλίκων Carlos Ruiz Zafón, του πολυβραβευμένου συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο, νωρίς και νέος, αφήνοντας για παρακαταθήκη μια σειρά ξεχωριστών μυθιστορημάτων τα οποία δημιούργησαν αναρίθμητες ομάδες ένθερμων αναγνωστών καθώς και τάση και μελέτη ύφους και γραφής για υποψήφιους νέους συγγραφείς ανα τον κόσμο. Χαρακτηριστικά στοιχεία των έργων του Zafón είναι η υποβλητική ατμόσφαιρα, το μυστήριο, η αγωνία, το απόκοσμο, η ανατροπή, η πλαστικότητα στις περιγραφές και στο φόντο, θολά πλάνα της Ιστορίας. Και πάντα η έντονη μυρωδιά των βιβλίων σε πρώτο επίπεδο, όλα ένας ύμνος στον κόσμο των βιβλίων.
 
Τα διηγήματα στην παρούσα συλλογή διαθέτουν ένταση και βάθος, περιγράφουν συνωμοσίες και σκιές χρόνων και αιώνων που κινούνται γύρω από το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων. Οι χαρακτήρες είναι κάποιοι από εκείνους που ήδη συναντήσαμε στα μυθιστορήματα του Zafón να αιωρούνται στη σκιά του ανέμου σε ημιφωτισμένους ναούς και σκοτεινά δωμάτια. Υπάρχουν και χαρακτήρες που παίζουν ρόλο για πρώτη φορά θυμίζοντάς μας κάτι από ένα παλιό άρωμα, μια ανάσα στην ομίχλη, ένα φτερούγισμα ή μια εποχή που, από ασπρόμαυρο παγωμένο φωτογραφικό στιγμιότυπο, παίρνει κίνηση και χρώμα. Καταραμένοι ποιητές, νεκροί, ζωντανοί, φαντάσματα, μοιραίες γυναίκες, άγγελοι και επαγγελματίες δολοφόνοι. Ένα μικρό αγόρι που θέλει να γίνει συγγραφέας, επινοεί ιστορίες και τις αφηγείται στο κορίτσι που αγαπά. Η μικρή Λάια παίρνει τη θέση ενός αγγέλου και μεγαλώνοντας, προσφέρει υπηρεσίες ηδονής και απάτης. Ο ποιητής Θερβάντες δελεάζεται να γράψει ένα αριστούργημα που θα του χαρίσει καταξίωση και ζωή στην αγαπημένη του. (Από τα ωραιότερα διηγήματα της συλλογής, με συνδυασμό πραγματικότητας και μυθοπλασίας και χρήση της τεχνικής του εγκιβωτισμού). Ο Γκαουντί ταξιδεύει ως τη Νέα Υόρκη, αποδεχόμενος την πρόταση ενός πλούσιου πελάτη, για να χτίσει έναν ουρανοξύστη. Κι εκεί, θα γνωρίσει το φως και το σκοτάδι.
 
Κάποια από τα διηγήματα δημοσιεύονται για πρώτη φορά ενώ άλλα είχαν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε εκδόσεις εκτός εμπορίου. Οι εκδόσεις Editorial Planeta τα συνέλεξαν σε έναν τόμο και, χάρη στις εκδόσεις Ψυχογιός και στην θαυμαστή μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου, μόλις κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά.
 
Αριστοτεχνικά γραμμένα διηγήματα με λογοτεχνικά "παιχνίδια" και ποικίλα είδη αφήγησης από τον μετρ  ενός εξέχοντος λογοτεχνικού σύμπαντος.
 
 
Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου