Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Αχιλλέας Κυριακίδης, ΕΛΓΚΑΡ - ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ




Ο Έντουαρντ Έλγκαρ ήταν Βρετανός συνθέτης που έγινε δημοφιλής παγκοσμίως χάρη στις Παραλλαγές Αίνιγμα, το 1899, ένα μουσικό έργο αυτοσχεδιασμών για ορχήστρα, με ένα κρυμμένο θέμα το οποίο δεν παίζεται και άρα δεν δεν εμφανίζεται ποτέ στις δεκατέσσερις αινιγματικές συμφωνίες.
 
Κατά τον Μπόρχες, οι ιστορίες υπάρχουν για να τις αφηγούμαστε μετασχηματισμένες καθώς γνωρίζουν καινούργιες εκδοχές και πιθανότητες.

Με όχημα τις Παραλλαγές και τις μετασχηματισμένες ιστορίες, ο Αχιλλέας Κυριακίδης, ένα μεγάλο κεφάλαιο του πνευματικού μας τοπίου, κυριολεκτικά κέντησε με την πένα του τα 24 αφηγήματα αυτής της συλλογής, που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις Πατάκη.  Κορυφαίος μεταφραστής σημαντικών έργων ισπανόφωνης, γαλλόφωνης, ιταλόφωνης και αγγλόφωνης πεζογραφίας, ο μαίτρ - όπως τον αποκαλούν - δημιούργησε με τον πολυετή μεταφραστικό του "αγώνα" μεγάλες αγάπες και εμμονές του αναγνωστικού κοινού για συγγραφείς των οποίων τα κείμενα αποτέλεσαν, αποτελούν και θα αποτελούν σημεία αναφοράς, υψωμένες αναγνωστικές σημαίες.

Τιμημένος με Κρατικά Βραβεία Μετάφρασης (2006, Μπόρχες, Άπαντα τα Πεζά και 2018, Κορτάσαρ, Κουτσό), Με Βραβεία Ισπανόφωνης και Γαλλόφωνης πεζογραφίας, εκλεγμένος ως επίτιμος Διδάκτωρ του ΑΠΘ και με πλήθος άλλων διακρίσεων, ο δαιμόνιος βιρτουόζος της γραφής και της μετάφρασης εξακολουθεί να μας μαγεύει με την υψηλή τέχνη του, με την πολυσχιδή προσωπικότητά του, την ευρυμάθειά του, το μεγαλείο του ως τεχνίτης και ως άνθρωπος (είναι ασύλληπτη η απλότητα και η προσήνειά του παρά τις πολλαπλές δάφνες του).

Αριστοτέχνης μικρών πεζών, διηγημάτων και δοκιμίων για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ο Κυριακίδης επανέρχεται με τον Έλγκαρ του και είκοσι τέσσερα υποδειγματικά αινιγματικά αφηγήματα.

24 γράμματα στο ελληνικό αλφάβητο, 24 οι ραψωδίες της Οδύσσειας, 24 παραλλαγές ανθρώπινου βίου πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά της λύπης, της ελπίδας, της αγάπης, του φόβου, της μοναξιάς, της σύντομης χαράς και της διαρκούς θλίψης σε μια ζωή με 3 γράμματα!

Η  ζ ω ή, οι επιστροφές, οι επιθυμίες, ο χρόνος, η αναζήτηση, οι κατηγορίες, η υπεράσπιση, ο θάνατος, οι μεταμορφώσεις, οι ιστορίες, τα λάθη και τα πάθη τ' ανθρώπινα.  Με θαυμαστές λεπτομέρειες, αξιοζήλευτη οικονομία λόγου και περίτεχνη αρχιτεκτονική, ο Κυριακίδης σκάλισε και έχτισε αυτά τα 24 αριστουργηματικά μικρά πεζά (το καθένα μια σπουδή δημιουργικής γραφής) με αρχή, μέση και τέλος. Σε / Με μια ανάσα.

  Πλοκή, κορύφωση, ανατροπές, ηλιαχτίδες φιλοσοφίας, ρυθμός, μουσικότητα, διακειμενικότητα, αναφορές, υπαινιγμοί, διαβρωτικό χιούμορ αγκαλιά με μια βαθιά θλίψη.  Αυτά είναι τα υλικά των ιστοριών της συλλογής με θέματα τον άνθρωπο, την ύπαρξη, τη λογική και το παράλογο, εκείνα που είναι ορατά και ειπωμένα και τ' άλλα τ' ανείπωτα και τα ορατά που βλέπουν μονάχα οι λίγοι, τη γραφή και την αντιγραφή της, το μυστήριο της ζωής και του θανάτου και την πορεία της τέχνης μέσα στο χρόνο. Οι ιστορίες του Αχιλλέα Κυριακίδη έχουν κάτι εξωπραγματικό και ανοίκειο μα και τόσο οικείο μαζί, γιατί θυμίζουν πράξεις, σκέψεις και παραλλαγές αφηγήσεων που αφορούν: εμένα - εσένα - τον διπλανό και το καθημερινό μας παράδοξο σύμπαν.

Οι ήρωες, που ονομάζονται μόνο με ένα αρχικό γράμμα, είναι περιπατητές εντός τους κι εκτός τους, στα βάθη του εαυτού τους, στην άκρη της πόλης και του χάρτη τους. Ο καθένας τους, ένας Οδυσσέας σε διαδρομή χωρίς Ιθάκη. Κινδυνεύουν, μένουν, επιστρέφουν, πέφτουν, σηκώνονται, επανενώνονται. Φλερτάρουν με το θάνατο ώσπου εκτιμούν ξανά τη ζωή ενώ η μαύρη σκιά τους ακολουθεί και τους παγιδεύει. Συνομιλούν με ναυαγούς. Λυγίζουν από το βάρος των επιλογών τους. Ταξιδεύουν χωρίς να μετακινούνται. Νοσηλεύονται προκειμένου να θεραπευτούν από την ασθένεια της αντιγραφής. Φτάνουν ως την πόρτα του σπιτιού τους και ξαναφεύγουν, γιατί ποτέ δεν σταμάτησαν να φεύγουν. Νοσταλγούν. Ονειρεύονται το παρελθόν τους. Παρακολουθούν τους γεννήτορές τους ως πρωταγωνιστές στην μεγάλη οθόνη. Πέφτουν θύματα στον θύτη εαυτό τους. Βιώνουν την αρχή του τέλους και την αρχή της αρχής. Εθελοτυφλούν γιατί δεν θέλουν να βλέπουν αυτά που βλέπουν. Αφοσιώνονται πλήρως στη μοναξιά τους. Αποφασίζουν να γράψουν, μάταια, ένα πεζό που θα το διέπει η ακολουθία του Φιμπονάτσι. Βλέπουν ένα έργο τέχνης μέσα από καινούργιο βλέμμα.

Κάθε ιστορία συνοδεύεται από δυο μότο: ένα λογοτεχνικό κι ένα κινηματογραφικό.

 Η μαγεία της λογοτεχνίας συμπυκνωμένη σε 24 συγκλονιστικές αινιγματικές ραψωδίες μπορχεσιανής απόχρωσης, με μια ευρεία γκάμα ειδών και ύφους, με μουσικό background τις συμφωνικές Παραλλαγές του Έλγκαρ, με τους ψίθυρους του Μπόρχες, του Κορτάσαρ, του Φουέντες, του Περέκ, του Εσνόζ. Με την υπογραφή του Αχιλλέα Κυριακίδη.
 
 
Εκδόσεις Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου