Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Ζιλμπέρ Λασκό, Η Κοκκινοσκουφίτσα, παντού

Gilbert  Lascault,  Η  Κοκκινοσκουφίτσα, παντού
                           
Σαράντα οχτώ μικρές και μεγαλύτερες γουλιές μεθυστικής λογοτεχνίας αξιώσεων. Σαράντα οχτώ κείμενα μικρής έκτασης, μεγάλης ευρεσιτεχνίας, τρομερής σύλληψης, ευφάνταστων παραλλαγών και πειραματισμών πάνω στο γνωστό παραμύθι του Charles Perrault. Ο ανα χείρας τόμος ιστοριών του Ζιλμπέρ Λασκό είναι μια γιορτή δημιουργίας λέξεων και συμβολισμών, μια σημαντική στιγμή  της σύγχρονης πεζογραφίας που έχει ρίζες και δομή στο κίνημα Oulipo (Ouvroir de Litterature Potentielle - Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας), όπου η λογοτεχνία αποτελεί ένα σαγηνευτικό παιχνίδι συνδυασμών, τεχνικών και μορφών λόγου.
 
Εδώ, με την τεχνική της Συνδυαστικής Ανάλυσης, ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας αντλεί το "οργιαστικό" του υλικό από το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας και ανασυνθέτει στοιχεία πλάθοντας παραλλαγές, παρρεκλίσεις και συναρπαστικές πρόζες, αυστηρά για ενήλικες, ενώ κάνει τον αναγνώστη συμπαίκτη σε μια παρτίδα με τη γλώσσα, τους μύθους και την Ιστορία.
 
Η Κοκκινοσκουφίτσα ξεπηδάει απ΄το παραμύθι της, ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο, αλλάζει πρόσωπα, γίνεται θύμα, θύτης, άγγελος και δαίμονας ανάμεσα σε λύκους που παραφυλάνε σε κάθε γωνία.
 
Είναι μια χυμώδης σαραντάρα οδηγός φορτηγού που οι συνάδελφοι - εραστές της την αποκαλούν κόκκινο βατόμουρο. Στη Γενεύη του 1915, είναι μια τριαντάρα Κοκκινοσκουφίτσα που χαρίζει το σκουφί της στον Βλάντιμιρ 'Ιλιτς Ουλιάνοφ για να το κάνει σημαία της επανάστασης του μέλλοντος. 14ος αιώνας και είναι μια γερασμένη, τυφλή, ανάπηρη γυναίκα που συναντά στο δρόμο της έναν άνευ οδοντοστοιχίας κουτσό λύκο. 11ος αιώνας, η Κοκκινοσκουφίτσα υποδύεται τον Άγιο Σεβαστιανό.  Ενώ ο Ιησούς αφήνει την τελευταία του πνοή πάνω στο σταυρό του μαρτυρίου, την ίδια ώρα, στον πλανήτη Αφροδίτη, μια Κοκκινοσκουφίτσα σταυρώνεται από τη συμμορία των άγριων Αφροδισιανών με κεφάλι λύκου.  Στον Βόρειο Πόλο γίνεται κορίτσι που κινείται με έλκηθρο προς το ιγκλού της γιαγιάς της ενω μια πολική αρκούδα παραμονεύει.   Είναι γοργόνα στο βυθό του Ειρηνικού, είναι εκείνη που ξυπνάει την Ωραία Κοιμωμένη, είναι η ινφάντα με τα κόκκινα στον άγνωστο πίνακα του Βελάθκεθ, είναι συνθέτης στην Εστρεμαδούρα και δημιουργεί μουσικές για κάθε μέρα και στιγμή, είναι η ανάμνηση του μύθου της στο ναυάγιο του Τιτανικού, είναι η Ελίζαμπεθ που παρασύρει τον Βικτόρ Ουγκό σε ένα παιχνίδι ρόλων και φαντασιώσεων. Σπέρνει το θάνατο μέσα στο κάστρο των σαμουράι. Γίνεται Ντάμα ανάμεσα σε Ρηγάδες και Βαλέδες σε ένα παράξενο παιχνίδι με τράπουλα σε κάποια χωριά της Σικελίας. Διεκδικεί με την ομάδα της (πενήντα δυο Κοκκινοσκουφίτσες) τα προάστια του Σεντ Αντουάν έναντι της συμμορίας των Λύκων και εξήντα εννέα γιαγιάδων και καταλήγουν και οι τρείς συμμορίες σε ένα συλλαλητήριο μπροστά στη Βαστίλη.  Είναι ένα κορίτσι κόκκινο από ντροπή μέσα σε μια κατακόκκινη μονοτονία.
 
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες που, με τόση μαεστρία και σκαμπρόζικο ύφος, σκάρωσε ο τρομερός Λασκό σε ένα παιχνίδι αλλοιώσεων, υπαινιγμών, αναφορών, δηλώσεων και συμβόλων. Οι καλειδοσκοπικές, αλληγορικές, παράδοξες, σκοτεινές και αστραφτερές πρόζες, αυτές οι ευρηματικές αντι- ιστορίες του Γάλλου συγγραφέα - που κατέχει την έδρα "Τερατοσκοπίας και Δεινογραφίας" του Κολεγίου Παταφυσικής - περιέχουν μια ή περισσότερες γιαγιάδες, ένα ή περισσότερα δάση, ένα ή περισσότερα μάνταλα στην πόρτα του σπιτιού της γιαγιάς και πολλούς λύκους.
 
Ολιγογράφος μάστορας της μικρής φόρμας ο δαιμόνιος Λασκό χρησιμοποιεί τεχνάσματα γλώσσας, νου και γραφής και μας παρουσιάζει τον κόσμο και την ακόρεστη πείνα του για αίμα και εξουσία, μέσα από αφηγήσεις που χωράνε σχεδόν σε μια σελίδα ή σε μια παράγραφο.  Δαιμονισμένα υπέροχη, ακριβής και αριστοτεχνική η μετάφρασή τους από τον μετρ Αχιλλέα Κυριακίδη, που αποδίδει με απόλυτη σχολαστικότητα και εμβρίθεια ακόμα και το πιο μικρό σημείο στίξης, ακόμα και τις παύσεις που κρύβονται πίσω από τις λέξεις του συγγραφέα, οι οποίες συνθέτουν κομμάτι κομμάτι μικρές προσωπογραφίες του κόκκινου κοριτσιού σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, περιοχές και περιστάσεις.
 
Ενας λογοτεχνικός θησαυρός ανάμεσα στους αμέτρητους θησαυρούς των εκδόσεων opera, "Η Κοκκινοσκουφίτσα, παντού" κυκλοφόρησε στα ελληνικά πριν από μια δεκαετία και αξίζει πολλαπλής ανάγνωσης και συμμετοχής στο μαγικό αφηγηματικό παιχνίδι.
 
 
Εκδόσεις opera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου