Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Adrian McKinty, Το νησί

Adrian McKinty, Το νησί


Πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος ο Ιρλανδός  νεος μαίτρ - όπως ήδη αποκαλείται από κριτικούς - του αστυνομικού μυθιστορήματος Adrian McKinty, μετά από μια σειρά πέντε εξαιρετικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον αστυνόμο Σον Ντάφι, (κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Οξύ) και το συναρπαστικό "Η αλυσίδα" που κυριολεκτικά εκτόξευσε τη δημοτικότητά του και τον επέβαλε ως μεγάλο όνομα ανάμεσα στα ήδη μεγάλα του crime novel, επιστρέφει με το καινούργιο καλογραμμένο, δυνατό του βιβλίο, "Το Νησί", που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Πέρα από την καταιγιστική του δράση, τις ανατροπές, το κυνήγι της γάτας και του ποντικού, ο McKinty κάνει αναφορές στην ιστορία της Αυστραλίας, στον πολιτισμό των Αβορίγινων και στην κέλτικη μυθολογία. Διαφορετικό σε ύφος και σε θεματολογία σε σχέση με την "Αλυσίδα", το "Νησί" πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μια απολαυστική και δυνατή αναγνωστική εμπειρία, για ένα ταξίδι με μια ιλιγγιώδη διαδρομή, με την ανάσα του κινδύνου να βγάζει ατμό ακριβώς πίσω από το αυτί των πρωταγωνιστών, σε μια ανοιχτή φυλακή χωρίς τοίχους και πόρτα αλλά με μια τόσο κλειστοφοβική ατμόσφαιρα.

Το Νησί Ντατς είναι ένα άγριο, πρωτόγονο μέρος που διοικείται από μια ομάδα ντόπιων με αποκλειστικά δικούς τους νόμους. Όμως για τους κεντρικούς χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι ένας ελκυστικός προορισμός όπου θα έχουν την ευκαιρία να δούν από κοντά τα κοάλα και να ζήσουν για λίγο την περιπέτεια μακριά από κάθε είδος σύγχρονου πολιτισμού.

Ο Τομ Μπάξτερ είναι αμερικανός γιατρός με έδρα το Σιάτλ, έχει δυο παιδιά στην εφηβεία, την Ολίβια και τον Όοουεν, η σύζυγός του έχει πεθάνει κι εκείνος έχει παντρευτεί ξανά μια αρκετά νεότερή του γυναίκα, την Χέδερ. Οι τέσσερίς τους μεταβαίνουν στη Μελβούρνη για ένα συνέδριο του Τομ συνδυάζοντας παράλληλα οικογενειακές διακοπές που πιθανόν να συσφίξουν τις σχέσεις των παιδιών με την Χέδερ για να έρθουν πιο κοντά της. Κατόπιν επιμονής των παιδιών να κάνουν μια εκδρομή - εξερεύνηση στην άγρια πλευρά της Αυστραλίας, μπαίνουν στη νοικιασμένη τους Porsche και ξεκινούν. Στο δρόμο, κάνοντας μια στάση για φαγητό, συναντούν ένα μεσήλικο ζευγάρι Ολλανδών τουριστών και όλοι μαζί, πληρώνοντας από μισά ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε δυο ντόπιους, μεταφέρονται με φέρι στο ιδιωτικό Νησί Ντατς. Κι ενώ δέχονται προειδοποιήσεις να μην αποτολμήσουν μετακινήσεις μακριά από την γύρω ακτή, ο Τομ ρισκάρει μετακίνηση προς την ενδοχώρα.

Μια νεαρή γυναίκα με ποδήλατο πετάγεται ξαφνικά μπροστά στην Porsche, ο Τομ δεν προλαβαίνει να μειώσει ταχύτητα, την χτυπά θανάσιμα και η ποδηλάτισσα σκοτώνεται ακαριαία. Αυτό το θανατηφόρο ατύχημα και οι - μέσα στον πανικό -λάθος αποφάσεις του Τομ και της Χέδερ είναι η αρχή ενός εφιάλτη που σαν μεγάλη μαύρη αράχνη απλώνει τα δίχτυα της και τους παγιδεύει. Ό,τι ξεκίνησε σαν μια ευχάριστη εκδρομή καταλήγει συνθήκη όπου ζωή και θάνατος συνυπάρχουν. Η οικογένεια Μπάξτερ και το ζευγάρι των Ολλανδών έρχονται αντιμέτωποι με την ομάδα των ντόπιων - μελών της οικογένειας του νεκρού κοριτσιού και μελών μιας φυλής που από γενιά σε γενιά κατοικεί στο Νησί εδώ και αιώνες, και που τώρα ζητούν εκδίκηση για τον ξαφνικό και τόσο άδικο χαμό της αγαπημένης τους Έλεν. Οι προσπάθειες του Τομ - προσφέροντας πολλά χρήματα - να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των παιδιών του και της Χέδερ από την επικείμενη ομηρία, είναι ανεπιτυχείς. Κι εκεί που όλα δείχνουν ότι κάτι θετικό πάει να συμβεί, τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή. Αργότερα, η Χέδερ και τα παιδιά μαζί με τους Ολλανδούς καταφέρνουν να ξεφύγουν από τα μέλη της οικογένειας Ο' Νιλ και έτσι αρχίζει ένας αγώνας δρόμου και επιβίωσης χωρίς τρόπο διαφυγής από το Νησί και χωρίς τρόπο να ειδοποιήσουν τις αστυνομικές αρχές. Ο αγώνας τους έχει μικρά θαύματα, ατυχίες, απώλειες, χάος, αίμα, επιμονή, δίψα για ζωή και ελευθερία ενώ οι Ο' Νιλ τους ακολουθούν εξαγριωμένοι σε απόσταση αναπνοής.  Η Χέδερ, που βίωσε την υποτίμηση και την αμφισβήτηση στα παιδικά της χρόνια αλλά και στην μέχρι τώρα πορεία της, ανακαλύπτει μια τεράστια δύναμη κρυμμένη μέσα της, νιώθει ότι οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει, να σώσει, να σωθεί, να αγαπηθεί. Μαζί με την Ολίβια και τον Όουεν ανακαλύπτουν εκ νέου τον εαυτό τους και βήμα βήμα έρχονται πιο κοντά.

Κόντρα στις ωμές περιγραφές και στην σκληρότατη φύση των Ο' Νιλ που τους κυνηγούν με μανία, η μεταστροφή και η ανάπτυξη των χαρακτήρων της Χέδερ και των δυο παιδιών περιγράφεται με ευαισθησία και λυρικό τρόπο.

Η δύναμη του Κακού τριγύρω τους είναι μια αφορμή σαν μια ανοιχτή θάλασσα που τους φανερώνει ορίζοντα δύναμης και καινούργιου δρόμου.

Στην καρδιά αυτού του συναρπαστικού - ανατριχιαστικού σε πολλά σημεία - μυθιστορήματος κρύβεται ένα παιχνίδι ρόλων και αλλαγών και διασταυρώνονται η αέναη μάχη του Καλού και του Κακού, του Σωστού και του Λάθους, η ανθρώπινη φύση, οι ανθρώπινες σχέσεις που - ενώ μοιάζουν χτισμένες σε γερά θεμέλια - διαλύονται από τον πρώτο μικρό σεισμό της αλήθειας.

Ο MacKinty, πολύ εύστοχα, μέσω της δραματικής έντασης, του αμείλικτου ρυθμού και των σκηνών βίας, του διαρκούς σασπένς και των ανατροπών που χαρακτηρίζουν ένα επιτυχημένο crime novel, κάνει ένα πλάγιο σχόλιο για την "εξουσία" και την αλαζονεία των δυτικών προς τους ιθαγενείς και τη στάση τους απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα. Αξίζει επίσης να γίνει αναφορά στην εκπληκτική ικανότητα του συγγραφέα να κρατά επιτυχώς τη ζυγαριά επιτάχυνσης και επιβράδυνσης μιας - έτσι κι αλλιώς - υπέροχα κολασμένης αφήγησης.

Ο Γιώργος Μπαρουξής σε μια ακόμα θαυμάσια στιγμή του μεταφραστικά.


Εκδόσεις  Ελληνικά Γράμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου